Kaj Niemi – kolumneja

24 syyskuun, 2006

DIESELIÄ JAALASTA

Filed under: JAALALAINEN — kaj20 @ 20:57

Kaj Niemi 3.4.2006

 

Voikkaan paperitehdas ajetaan alas ja nyt pähkäillään, mistä löytyisi korvaavaa työtä. Joku on esittänyt, että Voikkaalla ruvettaisiin tekemään biodieseliä. Tuohon on jo vastattu, että sehän on viherpipertäjien touhua.

Vakavalla naamalla uskon asiaan. En poliitikkojen näpertelyyn, vaan todella isoon bisnekseen.

Jostain syystä biodieselistä puhuttaessa ajatellaan, että maanviljelijät kasvattaisivat pajuja tai muuta vastaavaa ja tekisivät siitä traktoreihinsa polttoainetta. Eli homma olisi kotitarveaskartelua.

Maailmalla pumpattava öljy on muodostunut aikoinaan metsien jäätyä maanjäristyksien jälkeen puristukseen ja maapallon ytimen lämmittäessä niitä lopputuloksena syntyi öljyä. Prosessi kesti miljoonia vuosia.

Nykyään osataan tehdä sama prosessi teollisesti. Ruotsissa yli 40 % dieselistä tehdään risuista ja kannoista. Viimeksimainitusta saadaan enemmän öljyä kuin rungosta. Jostain syystä Suomessa ei asiaan olla lämmitty. Olisivatkohan väärät ihmiset asialla?

Pari dieseltehdasta on syntymässä, mutta niiden raaka-aine tulee ulkomailta – lähinnä sokeriruoosta tehtyä. Ei litkujen rahtaaminen voi olla halpaa.

Maailman öljyvarastot ovat jo hupenemassa. Todisteena siitä on bensiinin hinnan jatkuva nouseminen ilman, että maailmalla olisi joku kriisi. Voimme varautua, että viimeiset poratut öljylitrat pumpataan 30…50 vuoden kuluessa.

Valtion öljyfirma ei ole reagoinut asiaan mitenkään. Liikenneministeriökin toimii kuin bensaa olisi käytössä ikuisesti – eli lisää rekkoja maanteille tappamaan viattomia vastaantulijoita.

Mutta, jospa ruvettaisiinkin tekemään täysin kotimaista dieseliä Voikkaalla? Päijänteen vesistössä on vieläkin olemassa kaikki entisajan tukinuittoon tarkoitetut puutavaran keräilylaanit, jonne maanviljelijöiden olisi hyvä kuljettaa traktoreineen hakkujätteinä olevat risut ja kannot.

Alukset kävisivät sieltä silppuamassa ja imuroimassa hakkeen lastiinsa ja veisivät sen tehtaalle, jossa siitä valmistettaisiin dieseliä.

Kuusankoskelainen Antero Pulkkanen on esittänyt tämän ajatuksen julkisuudessa. Nk. valtion risupakettipäätöksen mukaan metsähakkeen hyötykäytön pitäisi olla vuonna 2010 12,5 miljoonaa kuutiometriä ja tuplautua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tässä on sen toteuttamisen tapa.

Suomi pääsisi polttonesteissä omavaraiseksi, kunhan logistiikkaa kehitetään riittävästi. Tämä ei onnistu isolla rekkamäärällä, vaan ainoastaan vesiteitä hyväksi käyttäen, koska se on riittävän halpaa. Hollantilaiset ovat jo tehneet suunnitelman sisävesialuksesta, joka silppuaa ja imuroi risut ja kannot hakkeeksi.

Aluksi tarvitaan Kimolan kanavan kunnostaminen ja sen jälkeen Päijänteen alueen metsäjätteet olisivat Voikkaan dieseltehtaan raaka-ainetta.

Kuinka monella Jaalan isännällä on kantoja metsässä, jotka voisi kiskaista traktorin lavalle ja viedä lähimmälle laanille? Siinäpä pähkäilemistä kerrakseen.

Jätä kommentti »

Ei kommentteja.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.